Вторник, 16.10.2018, 08:27
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

FORL – новият бич при кoтката
Какво са FORL?
FORL e Фелини Одонтокластични Резорптивни Лезии (ФОРЛ) по зъбите.
   
 

Сн.1a.

Дефекти на коронката с напреднало възпаление на околната лигавица на зъбите на горната челюст.ФОРЛ са довели до отваряне на пулпата на двата зъба. 

 

Сн1б.Ясно личи пълния размер на резорбцията на твърдата зъбна субстанция.
 
Защо бич при котката?
 

ФОРЛ спадат към най-болезнените заболявания при котката. По статистически данни се срещат при всяка трета котка, а при животни с „проблеми в устната кухина”, при всяка втора. По правило се засягат няколко зъба.


Заболяването е открито още през 1930 год., но е изследвано основно едва през 90-те години в резултат на повишената честота на проява. Тези зъбни лезии се срещат и при дивите котки, но не с честотата, както при домашните породи. Човекът и кучето показват подобни изменения, но много рядко.

Най-вероятните причини за появата на това заболяване е нарушение на баланса калций-фосфор чрез предозиране на витамин Д3, хронични възпаления на държащия зъбен апарат, вирусни инфекции, нарушения на имунната система, механичен стрес и много други.

 

Сн2а.
ФОРЛ е довело до пълното оголване на фуркацията
 
 

Сн2б.

На рентгеновата снимка ясно се вижда ФОРЛ дефекта на фуркацията, костта е разрушена и в дълбичина

 
Противно на причините, начина на поява е познат: появява се активиране на собствените клетки на организма, които се изменят в одонтокласти. Това са клетки, които активно разлагат твърдата зъбна субстанция (цимент, дентин или емайл). Този процес започва в корена на зъба и това е причината поради която в началото измененията не са видими с просто око. Уврежданията се забелязват в напреднал стадий, когато дефектите вече са достатъчно големи. При подозрителна симптоматика е наложително да се направят рентгенови снимки на всеки зъб, тъй като само те могат да помогнат за поставянето на точна диагноза.

 

 Как се проявяват ФОРЛ?

 

 Колко голяма е болката от подобни лезии може трудно да се определи, особено в началния стадий. Когато се стигне до отваряне на пулпата се говори за екстремна болка, а болките при отворен нерв могат достатъчно точно да се определят от собствен опит. При това по принцип се налице едновременно няколко лезии.
  

 

Сн.3а

На канинусът на долната челюст се вижда точковидна лезия от лигавицата на венечния ръб.
  

 

Сн.3б

 Това всъщност е върха на айсберга. Коренът на зъба е напълно разрушен (стрелките)

 

 Проблематично е разпознаването на симптомите, тъй като те често са специфични и могат да заблуждават неопитните за действителното заболяване. Комбинациите  са различни:

-         изменение на поведението при приемане на храна (смяна на храната, намален апетит, болезненост при дъвчене)

-         лош дъх

-         увеличено слюноотделяне

-         скърцане със зъби

-         навеждане на главата и мнго други. 

 

Една дефинитивна диагноза на подозрителните зъби е възможна само след рентгенови снимки под наркоза на всеки отделен зъб.

 

В устната кухина се проявяват следните симптоми:

  - възпаление на венците

  - короната е частично покрита от отдръпнат венец

  - дефекти по зъбната корона

  - липсващи зъби (не действително липсващи, а счупени в областа на зъбната шийка, като остава повдигане на лигавицата с варираща степен на възпаление).
  
 
сн.4
Всичките три зъба са поразени от ФОРЛ
 
 

Лечение на ФОРЛ

 

 Лечението на прогресиращите лезии се състои в пълна екстракция на зъба, включително нерезорбираните части от корена. Лечение на корените и пълнежа на такива зъби са безсмислени, защото лезиите започват в областа на корена и тези участъци не могат да бъдат обхванати от пълнежа.

В началните стадии се прилага медикаментозно лечение с цел нормализиране на съотношението калций-фосфор.
 
  

 Сн.5

При счупенитие в резултат на ФОРЛ зъби остава видимо отдръпване на лигавицата. Оцелелите остатъци от зъбни корени могат да възпрепядстват излекуването на възпалението.

 

 При проблеми в устната кухина ФОРЛ трябва да се имат винаги предвид като възможна причина. Един точен преглед може да стане само под наркоза с почистване на всички зъби. Направата на рентгенови снимки на зъбите по отделно е винаги необходима при случаи на съмнение.
 
 
 
Dr.Markus Eickhoff
Tierarzt und Zahnarzt

 

Category: Мои статьи | Added by: kamenov (13.04.2009)
Views: 1566 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz