Вторник, 16.10.2018, 08:36
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

Има ли моята котка зъбобол?
             Има ли моята котка зъбобол?
  

Това е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Все пак е сигурно, че котката не може да каже „боли ме горния ляв кучешки зьб”.

С това отговорността за грижливо наблюдение и точна диагноза отива при притежателя, респ. преглеждащия ветеринарен лекар.

 

 Симптоматика на заболявания на зъбите, устната кухина и

  челюстите

 

Какво ни дава основание да смятаме, че има проблем? Ако има кръвотечение от устата или счупени зъбни фрагменти, проблематиката бързо се локализира. По правило за сьжаление такива очевидни находки не са на лице, тези проявления имат по-скоро специфичен характер.

  

  

Сн.1

Гингивит

( възпаление на венеца )
  
 
Сн.2
Разпространен гингивит и върху околната тъкан на горната и долната челюст

  

При приемането на храна  може да се забележи уплашено измяукване при захапване или намаленото количество храна което животното изяжда. Също внезапното предпочитане само на твьрда или мека храна може да бъде следа. Засилено отделяне на слюнка и слепена козина  могат да указват за болестно сьстояние в устната кухина. Други симптоми са опитите да си вкара лапата в устата, многократно прекарване на лапата през лицето и тьркане на главата по цялата и дьлжина по пода или в предмети. Специфичен признак е снижаване на главата при хранене в следствие на едностранното дъвчене или скърцане със зъби.

 

Поради бавния, хроничен характер на много заболявания в устната кухина, признаците за съжаление често са скрити в едно незбележимо промъкващо се изменение в поведението.
  
 
Сн.3
Сондиране на горния трикоренов зъб.В разултат на появилата се ниша за отпадъци (храна) между корените е възникнало неконтролируемо възпалително огнище.

 

 Често специфичната симптоматика показва ясно, че един детайлизиран преглед на устната кухина е единствеят път за разпознаване на болестните процеси. Във голяма степен поставянето на точна диагноза е възможно след предварителната информация от собственника, както и клиничният преглед на устната кухина под наркоза.

 
                                ПАРОДОНТИТ
 
Най-честото срещаното заболяване в устната кухина при котките. Става дума за заболяване на придържащия зъбите апарат, при което венецът се вьзпалява и опорният апарат на зъбите се разрушава. Към засегнатия пародонтален опорен апарат освен венеца се числят кореновият цимент и пародонталните влакна. По принцип пародонтита започва на 2-годишна възраст и при липсата на зъбна хигиена при ¾ от всички котки преминава в различно по степен и прояви възпаление.
 
 
Сн.4
Пародонтит на долната челюст. Отдъпване на венеца и разрушване на коста вследствие на хроничното възпаление.

 

 Образуват се „ниши” в областите между корените на зъба в които се задържа част от храната, което предизвиква появата на възпаление. Ако то се разпростре и върху съседни лигавични области, приемането на храна може да се превърне в тормоз. Съществуват различни форми на пародонтита, които от бавно, хронично протичане могат да достигнат до бърза деструкция на зъбния опорен апарат с натоварване на общото здравословно сьстояние.

 
 
Сн.5
На рентгеновата снимка личи резобцията (разрушаване) на зъбният корен

 

Генерализирани възпаления на устната кухина свързани с пародонтити често могат да се дължат на вирусни инфекции. Особено при FIV (Feline Immunodeficiency virus) или FeLV (Feline Leukemia virus) в следствие на нарушената имунна система могат да се развият устойчиви и терапевтично резистентни възпаления, които затрудняват лечението.
 
 
 Сн.6
Коренът е напълно покрит със зъбен камък, плаки и се е образувала фистула в устната кухина засягаща и носната кухина.
  
 
Сн.7

Напреднал пародонтит с възпалителни изменения на целия венец. Алвеолата на коста е напулно разрушена и зъба се държи само на меките тъкани.

 

            Натоварване на общото здравословно сьстояние

  

Изхождайки от хроничния характер на възпалителните процеси в устната кухина засягането на други органи е често срещано усложнение. Най-честите последици от нелекувани заболявания в устната кухина са проблеми със сърцето, хронични заболявания на черния дроб и бьбреците.

 

  

Сн.8

Напреднало бактерялно заболяване, както и отслабена имунна система могат да доведат до разпростиране на пародонталните вьзпаления и вьрху останалите лигавици в устата, като се засяга и гьрлото, което от своя страна води до затруднение при приемането на храна.

 

 Пародонтитът може да бьде избегнат въпреки, че грижите за зъбите в домашни условия не са така прости при котката, както при кучето. Ако обаче е възможно да се мият зъбите на котката, това трябва да се прави редовно. Зщото по този начин не само зъбите остават здрави, но се ограничава възможноста за възникване на заболявания в други органи. В случай, че това е невъзможно, то се извьршва на равни интервали професионално от ветеринарен лекар. Предвид честотата на проблематиката, при съмнения и поява на някакви признаци се препоръчва задължително преглед и консултация със специалист.

  

Пародонтитът е едно от най-честите заболявания при котката!!!

 

 С помоща на внимателен собственик, както и подходящи профилактични мерки от страна на ветеринарния лекар, много от тези болести се откриват и лекуват, с което се запазва качеството на живот.

 

 

 

Dr.Markus Eickhoff

Tierarzt und Zahnarzt

Category: Мои статьи | Added by: kamenov (13.04.2009)
Views: 4107 | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz