Вторник, 16.10.2018, 08:52
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

Тумори в устната кухина при кучето

         Тумори в устната кухина при кучето

 

 

  Устната кухина е на четвърто място по честота на поява и с  най-добре прикрита локализация на злокачествени тумори при кучето. Опасноста, че едно  тъканно новообразование в устната кухина  при кучето е злокачествено е с честота 50%. Туморите не са изключение, а принадлежат към най-честите причини за смърт при кучетата.
 
  
Сн.1
  Фибросарком на долната челюст
 
  

  Сн.2

  Тумор на горното небце с язва на лигавицата

 

С понятието „тумор” се означава неконтролируемо нарастване на дадена тъкан, без значение дали е доброкачествено или зло-
качествено.
 

Причина за появата на туморите е изменение на генетичната информация на изходящата клетка, което води от своя страна до нейното бързо  нарастване и неограничено делене. Това бързо и неограничено развитие в повечето случаи е съпроводено с възможност част от тези клетки по различни пътища (например с кръвообращението) да попаднат в други органи образувайки нови „дъщерни тумори”(метастази).

 

  Какви са признаците за тумор в устната кухина?

-         оток на челюста (асиметрия)

-         разрастване на венеца, небцето или фарингса

-         кървене от устната кухина

-         падане на зъбите

-         отслабване на животното

-         промени в поведението и др.
 
  

Сн.3.

Епулис – доброкачествен тумор на венеца (периферен одонтогенен фибром).Туморът не метастазира, но след хирургично отстраняване често рецивидира (появява се отново)
  
Сн4.

Доброкачествен тумор (папилом) при младо куче.Най-често изчезва след известно време.

 

При наличие на подозрително изменение в устната кухина е наложително да се извърши биопсия (взимане на тъкан). Тъканта се подлага на изследване при което се установява вида на тумора и дали е злокачествен или доброкачествен. Когато се касае за злокачествен тумор, прогнозата е толкова по-благоприятна, колкото по-рано е открит. От значение е и това дали туморът може да бъде отстранен изцяло. За съжаление в 90% от случаите туморите в устната кухина се откриват в напреднал стадий на развитие, когато пълно отсраняване не е възможно. В тези случаи обнадеждаващи резултати могат да се очакват при комбиниране на хирургично и медикаментозно лечение.

 

Най-честите злокачествени тумори в устната кухина на кучето са плочковиден епителен карцином, фибросарком и малигнен меланом. Тези тумори имат инвазивен растеж (нарастват в тъканните структури навътре и ги разрушават). Тази локална деструкция е същинската проблематика, тъй като се стига до опадване на зъбите, засягане на костите на челюста и довежда често до патологични фрактури. Големината на тумора, както и близостта до важни структури (нос, очи, мозък) лимитират възможностите за пълното му отстраняване.
 
 
Сн.5.
Плочковиден епителен карцином на долната челюст (напреднал стадий).
 
 

Сн.6

Фибросарком на горната челюст.

 

Като „полузлокачествен” се определя Epulis akanthomatoza (епулис). Този вид тумори се определят често като епулиди, което всъщност само указва, че възникват върху венеца. Те имат ограничен неинвазивен разтеж и не дават метастази.

 

Пълната хирургична резекция (отстраняване) е препоръчителният избор на лечение. Ако това е невъзможно трябва да се предпочетат други терапевтични методи – самостоятелно или в комбинация. Химиотерапията при тумори на устната кухина за съжаление е неефективна. Една лъчетерапия (високоенергетични рентгенови лъчи), напротив – показва добри резултати в зависимост от вида на тумора, особено в комбинация с хирургично лечение.
  
 a                б
Сн.7а и б

Доброкачествена тъканна пролиферация (тъканно разрастване) на подезичните жлези. Наличието на симетрия, позволява от клиничната картина предположението, че не става дума за един „истински” тумор.

 

В рамките на лечението на един тумор винаги с предимство трябва да стоят комфорта и жизнения стандарт на животното. В повечето случаи когато на стопаните им се каже, че е необходимо да се отстрани половината долна челюст, изпадат меко казано, в паника. За животното това не е проблем, стига да се запази функционалноста на захапката (да може да се храни). Освен това, козината и и муцината скриват голяма част от дефектите.

 

За съжаление повечето случаи завършват с приспиване на животното (евтаназия). Такава съдба го застршава  въпреки терапията, целта на кято е запазване качеството на живот и избягване на страдания.

 

     Какви са изводите от казаното до тук?

 

-           че е от полза навременното откриване и ранно лечение на туморното заболяване

-          че ранната диагноза на злокачествен тумор в устната кухина не означава смъртна присъда за кучето, а възможност за своевременно и целенасочено лечение.
 
 
 

 

Dr.Markus Eickhoff

Tierarzt und Zahnarzt

Category: Мои статьи | Added by: kamenov (16.04.2009)
Views: 4301 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz