Вторник, 16.10.2018, 09:01
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

Зъбни аномалии при кучето
                Зъбни аномалии при кучето
  

    Ортопедични корекции при кучето са необходими когато зъбните или челюстни аномалии водят до функционални или болестни изменения. Така важният при човека естетичен аспект има много малко значение за кучето.

 

    По-нататък ще бъдат разгледани две форми на зъбни аномалии – така наречените разпределително местоположение на канинуса и фронталната кръстна захапка.

 

  

         Разпределително местоположение на канинуса

  

    Физиологично канините (кучешките зъби) на долната челюст са зацепени (съединени) между страничният резец  и кучешкия зъб на горната челюст. Със своите коронни върхове те лежат навън спрямо горната челюст. Ако обусловени от развитието нарусхения водят все пак до отклонение на канините от долната челюст, може да се появи така нареченото стръмно място (стръмнина). Върховете на канините от долната челюст „захапват” част от лигавицата на горното небце. В тежки случаи костното небце се уврежда, а в екстремни случаи може да доведе до образуване на ороназална фистула (връзка между устната и носната кухина). Канинусната стръмнина може да бъде едностранна или двустранна.

 

  

Сн.1

Увреждане на небцето от канинуса на долната челюст

  

    Наред с наклоняването лингвално (навън) може да е налице и липса на зъб (зъби). Причина може да е аномалия в развитието на зуба или аномалия на горната и долната челюст. Последната причина много по-често е основана на генетично фиксиран дефект, отколкото едно възможно грешно отклоняване на канините. За изясняване на това фактическо положение трябва да се имат предвид винаги повече изходящи точки на захапката, за да може да се даде прогноза за корекцията на проблема.
  
 
Сн.2
Несъответствие на долната челюст с ясно положение назад.
  
 

Сн.3

Стръмнина и положение назад на долната челюст

  

    Корекцията е възможна с различни методи в зависимост от наличната аномалия. Зъбите могат да бъдат репонирани навън посредством закрепен между канините на долната челюст разтягащ се винт, който се активира през няколко дни. Този метод е възможен, ако няма налице и допълнително положение назад.

 

  

Сн.4

Поставянето на разтягащ винт се препоръчва само в случаите, когато е необходимо ратягане навън

  

    За да могат зъбите от долната челюст да се изведат напред и навън е необходим апарат, който дава възмижност за движение в две посоки. Чрез така наречената „наклонена равнина” закрепена на кучешките зъби на горната челюст, това е възможно. При затваряне на челюста върховете на зъбите се плъзгат по повърхноста на равнината в желаната посока. Тук активиране на апарата не е необходимо. Такава равнина е препоръчително да се приготви от метална сплав.
 

  

Сн.5

При затваряне на челюста зъбът, който е за корегиране попада във водещия канал на наклонената равнина

 

 

                   Фронтална кръстна захапка

 

    Фронталната кръстна захапка (обратна захапка) е характерна с обърнатото узъбяване на резците. Тя също може да бъде или от погрешен наклон на зъбите от горната или долната челюст или от несъответствие на челюстите. Резултат от това погрешно узъбяване може да бъде пародонтално увреждане на резците от долната челюст в следствие на механично погрешно натоварване. Много от засегнатите животни показват напреднали пародонтални увреждания на резците.
 
Сн.6
Фронтална кръстна захапка. Долните фронтални зъби са разположени пред горните, налице е обратна захапка.
 

  

Сн.7

Фронтална кръстна захапка. Причината не е в погрешен наклон на зъбите, а в несъответствие на челюстите. Прави впечатление кафявото оцветяване на фронталните зъби в резултат от обратната захапка

  

    Корекцията на погрешно поникнали зъби е по-лесно, отколкото корекцията на челюстното несъответствие. Едно изследване на данните и преценка на изгледите за успех, както и необходимоста от лечение могат да спестят много разочарования на стопанина на кучето.
 
 
 
 

Dr.Markus Eickhoff

Tierarzt und Zahnarzt

 

Category: Мои статьи | Added by: kamenov (21.04.2009)
Views: 2595 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz