Вторник, 16.10.2018, 09:10
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

За да може нашето куче и утре също да захапва здраво.....

За да може нашето куче и утре също да захапва здраво....

 

 

....днес се нуждае от малко внимание и грижа. Защото болестите на устната кухина са много чести. По-точно казано те са най-честите заболявания при кучето въобще, както показват резултатите от едно изследване на около 40 000 животни.

 

    В очевиден контраст към честотата на проява стои диагнозата на тези заболявания. Възоснова на хроничния характер повечето се забелязват за съжаление много късно, което в крайна сметка води до отстраняване на болката чрез екстракцията (изваждане) на много зъби.

 

    На първо място, далеч пред другите най-чести заболявания е пародонтита със своите разнообразни варианти. Пародонтитът е възпаление на поддържащия зъбен апарат, който е съставен от челюстни кости, венци, коренов цимент и пародонтални влакна. Може да засегне както млечни, така и постоянни зъби. На 2-годишна възраст 4 от 5 кучета имат начален пародонтит, а на 6-годишна възраст той вечв е довел до разрушаване на големи участъци от поддържащия зъбен апарат.  

  

 

Сн.1а

Зъбен камък от външната страна на зъбите

  

  

Сн.1б

След почистване ясно се вижда размера на пародонтално разрушаване с отдръпване на венеца

 

 

           Какава е причината за поява на пародонтит?

 

    Главната  причина за появата на пародонтита са бактериите размножаващи се в плаките и последващата от това защитна реакция на организма.    В устната кухина съществува благорпиятна среда за развитието на множество бактерии, които при нормални условия в нея не пречиняват щети. Ако започне образуването на налепи (плаки) върху зъбите, то тогава условията за живот на тези бактерии се променят. В дълбоките, бедни на кислород места на тези плаки се създава възможност за развитие и бърз растеж на патогенни („болестотворни”) бактерии. Продуктите от обмяната на веществата на тези бактерии водят до увреждане на пародонталния апарат.
 
    Плътно прилепналия венец около зъба се разхлабва и причиняващите вреда вещества приникват дълбоко в пародонталната цепнатина. Образуват се налепи и зъбен камък в областа на коронката и кореновата повърхност. Това води до възпаление, тъй като организма се опитва да се защити от проникването на вредните фактори. И  във войната винаги има и собствени загуби – стига се до необратими увреждания: венецът се отдръпва, пародонталните влакна се разрушават, засяга се и челюстната кост. От това се образуват още по-дълбоки венечни джобове, от което още повече се подобряват условията за живот на атакуващите бактерии. Ако този порочен  кръг не се прекъсне, разрушаването на пародонталния апарат продължава.
 

 

Сн.2
Вследствие на плаката по канинуса на горната челюст, лигавицата се е възпалила и се вижда язва (абсцес).

 

    И сега лошата новина:

 
    Необратимите изменения при кучето настъпват по-бързо отколкото при човека поради различната форма на зъбите. При кучето разделителното място на корените (фуркация) се намира много близо до зъбната карона. Ако там се е развило възпаление, най-често вече е късно за оздравяващо теретиране. При напълно отворена фуркация (сондата преминава безпрепятсвено), зъбите трябва да бъдат извадени, тъй като лечение в тези случаи е невъзможно.
 

    Би могло да се каже: „ок, няколко зъба, какво толкова?”. Това постоянно огнище на възпалението може да доведе до други значими последици, тъй като се обременява общия здравен статус на животното. Тук трябва да се имат предвид възможните увреждания на сърцето, черния дроб и бъбреците. Цикличният характер на пародонтита го прави толкова опасен. Наред с фази на обостряне има и латентни (скрити) фази през които развитието на заболяването продължава без да се забелязва.

 

 

Сн.3а
Измерване дълбочината на зулкуса с пародонтална сонда ( нормалната дълбочина е 2мм при кучето)
 

 

Сн.3б
Налице е много дълбок пародонтален джоб.Пародонталният апарат на този зъб е напълно разрушен и той трябва да бъде екстрахиран (изваден).
 
Сн.3в
След отстраняването на зъба ясно личи, че възпалението е довело до разпадане на костта на носната преграда.
 
 

Сн.3г

Ясно личи наличието на плаки, зъбен камък и остатъци от храна по повърхоста на екстрахирания зъб

 

 

    Признаците на пародонтит могат да бъдат:

 

-         намалено желание за игра, тъй като захапването на предмети е болезнено

-         кучето става „боязливо” при хващане в областа на главата защото чувства дискомфорт

-         лоша миризма от устата (без заболявания на устната кухина и без плаки няма лош дъх!!!)

-         плаки, зъбен камък, зачервени венци и кървене

-         отворена фуркация, отдръпване на венеца

-         изтичане на назален секрет (зъбните корени на горната челюст са в тесен контакт с носната кухина)

-         отоци на челюста

 

   За да може заболяването да се диагнистицира са необходими няколко помощни средства. Обикновеният оглед на устната кухина дава само обща представа, което не е достатъчно. Затова прегледа трябва да се извърши под наркоза. Само по този начин може да се придобие представа за действителната картина и да бъдат имерени дълбочината на джобовете с пародонтална сонда, направата на рентгенови снимки и по този начин да се определи какви методи на лечение да се предприемат.
 
  Лечението на пародонтита започва с премахването на плаките и зъбния камък. Това става чрез  ултразвуков скалер. Почистването включва коронката, обработка на повърхноста на корена, заглаждането му и кюртаж на пародонталният джоб. След тази процедура е необходимо и третиране на животното с антибиотици и противовъзпалителни средства.
 

  За  добър ефект от лечението е много важно и сътрудничеството на собственика на кучето за постигане на добра устна хигиена.

 

 

С четката и пастата за  зъби кучешката захапка може да остане здрава!!!
 

Dr.Markus Eickhoff

Tierarzt und Zahnarzt

 
 
 
Category: Мои статьи | Added by: kamenov (21.04.2009)
Views: 2615 | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz