Вторник, 16.10.2018, 09:19
Welcome Гость
Main | Registration | Login
Аpexdent
Main » Articles » Мои статьи

Кариес

Кариес

           

            Кариесът е заболяване, което се среща относително рядко при кучето. Ако все пак кариозна лезия, в повечето случаи тя е толкова напреднала, че е много трудно лекуването с цел запазване на зъба. 3 до 4 % от кучетата имат кариес. Това е много малко в сравнение с хората, при които над 90 % са се борили с това заболяване. Причините за този нисък % на разпространение не са напълно известни, но от значение са формата и разположението на зъбите, киселинността на слюнката и минималното приемане на захар.

 

            Разграждането на твърдата зъбна субстанция започва от повърхността за дъвчене в областта на фисурите. Затова кариес най-често се развива на моларите (кътниците)
  
  1                 2
  
Снимка 1 и 2

Kaриозни дефекти на ляв и десен молар на горната челюст с разрушаване напълно на дъвкателната повърхност.

 

 

            Наред с един подходящ за образуване на кариес зъб е необходимо наличието на бактерии. Те са с милиони в меките плаки, които се образуват върху зъбната повърхност при липсваща хигиена. Колкото по-дебели стават плаките, толкова повече бактерии намират подходящи условия за живот. Кариесът се причинява от бактерии, които физиологично се намират в устната кухина и при подходящи условия се размножават неконтролируемо. Бактериалната обмяна на веществата разгражда хранителните вещества, (напр. захар), в следствие на което се образуват киселини, които водят до разграждане на емайла.
 

 

  a              б

 

Снимка 3а

Кариозен дефект без засягане на пулпата, но с разрушена дъвкателна повърхност

Снимка 3б

Рентгенова снимка на същия зъб
 

 

            Увеличаването на кариеса при кучето става бързо и по правило обхваща цялата дъвкателна повърхност на зъба.
 

 

Снимка 4

Схема на кариозен дефект ZD – зона на деструкция, ZBI – зона на бактериална инвазия, Т – образуване на терциер дентин, ZS – зона на склероза по ръба на кариозната лезия.
 
 
 

 

Снимка 5

Хистологична снимка на кариозна лезия. Преминаващия клин от тумни линии представлява бактериалната инвазия с разрушаване на дентина, а повърхността е зоната на деструкция.

 

 

           Както вече беше отбелязано, кариесът се появява на кътниците. Затова малки лезии не се забелязват, поради лошата видимост. Тъй като по правило пулпата е засегната, най-напред трябва да се проведе лечение на корена, а след това на дъвкателната повърхност, която може да бъде реконструирана с подходящ за целта пълнеж.

 

            Най-подходящият метод за избягване появата на кариес, си остава добрата хигиена на зъбите.
 
 
 

Dr.Markus Eickhoff

Tierarzt und Zahnarzt

 
Category: Мои статьи | Added by: kamenov (13.05.2009)
Views: 1665 | Rating: 5.0/1 |
Total comments: 0
Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтов - uCoz